Vegetariánske recepty na každý deň

Posted by Kategórie: zaujímavosti, zdravie
Vegetariánske recepty na každý deň

Vegetariánske recepty na každý deň – V dnešnej dobe sa stále viac ľudí obracia k vegetariánstvu alebo zvažuje zahrnúť viac vegetariánskych jedál do svojej jedálničky. Vegetariánska strava nie je len o šalátoch a tofu, ale ponúka široký výber chutných a zdravých možností na každý deň. V tomto článku vám predstavíme niekoľko jednoduchých a lahodných receptov, ktoré vám pomôžu začať s vegetariánskou stravou.

1. Quinoa s pečenou zeleninou a syrom feta

Quinoa je bohatá na bielkoviny a výborná ako základ pre vegetariánske jedlá. Na prípravu budete potrebovať:

1 šálku quinoa
2 šálky zeleninového vývaru
2 šálky nakrájaných zelenín (paprika, cukina, baklažán)
1/2 šálky fety (alebo náhrada za vegánsky syr)
Olivový olej, soľ, korenie, cesnakový prášok

Jedlo uvarte následne:

Quinou umyte a uvarte v zeleninovom vývare.
Zeleninu pokrájajte na kocky, premiešajte s olivovým olejom, soľou, korením a pečte v rúre do zlatista.
Quinoou premiešajte opečenú zeleninu a posypte crumbled fetou.

2. Červená fazuľová chilli

Toto jedlo je plné bielkovín a vlákniny, a ešte k tomu chutí úžasne. Budete tu potrebovať:

2 plechovky červenej fazule
1 veľkú nakrájanú cibuľu
2 nasekané strúčiky cesnaku
1 veľkú nakrájanú papriku
1 plechovku krátkej ryže
1 plechovku paradajkového pretlaku, alebo 2 veľké paradajky nakrájané
2 lyžice prášku chilli papriky
Soľ, korenie, olej na prípravu

 Pri varení postupujte takto:

V hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu, cesnak a papriku a restujte, kým sa nezjemní.
Pridajte paradajky, fazuľu a chilli prášok. Povarte 20-30 minút.
Servírujte s ryžou a podávajte so syrom, smotanou a chipsom z tortilly.

3. Cestoviny pesto so strapcovými paradajkami a bazalkou

Tento jednoduchý recept je plný čerstvých príchutí a je pripravený za pár minút.

250 g cestovín (preferované s pestom, ako sú značky penne alebo farfalle)
1 šálka strapcových paradajok, rozpoltených na polovičky
1/2 šálky cestoviny s bazalkou
Olivový olej, soľ, parmezán

Postup pri príprave:

Uvarte cestoviny podľa pokynov na obale.
Strapcové paradajky a cestoviny s bazalkou premiešajte s cestovinami. Prípadne môžete pridať trochu olivového oleja a posypať parmezánom.

Vegetariánske recepty na každý deň ukazujú, že vegetariánska strava môže byť rozmanitá a plná chutí. Experimentujte s rôznymi ingredienciami, pridávajte obľúbené zeleniny, bylinky a koreniny, a objavte svet zdravých, chutných vegetariánskych jedál. Či už ste dlhodobý vegetarián alebo iba občasný konzument mäsa, tieto recepty vás určite potešia a inšpirujú do budúcnosti.