Rýchle, kvalitné vegetariánske recepty

Posted by Kategórie: vegetariánske jedlá, zaujímavosti
 Rýchle, kvalitné vegetariánske recepty

Rýchle, kvalitné vegetariánske recepty – v dnešnom uponáhľanom svete je čas cenným tovarom. Pre tých, ktorí sa rozhodli pre vegetariánsky životný štýl, môže byť výzvou nájsť rýchle a chutné recepty, ktoré zapadnú do ich hektického rozvrhu. Teraz vám predstavíme niekoľko jednoduchých a rýchlych vegetariánskych receptov, ktoré sú nielen zdravé, ale aj lahodné.

1. Quinoa s dusenou zeleninou a fazuľou

Ingrediencie:

  • 1 šálka quinoa
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (rozotreté)
  • 2 šálky zeleniny podľa výberu (napríklad brokolica, paprika, cuketa)
  • 1 konzerva fazule (napríklad čiernej fazule, alebo cíceru)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Quinou dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou.
  2. V hrnci zohrejte olivový olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäkne.
  3. Pridajte quinou a restujte ju krátko, potom pridajte zeleninový vývar. Nechajte variť podľa pokynov na obale.
  4. V inej panvici osmažte zeleninu, až kým nezjemnie. Pridajte fazuľu a nechajte všetko spolu podusené.
  5. Zmiešajte quinou s dusenou zeleninou a fazuľou. Dochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu.
  6. Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

2. Grilované portobello huby s avokádovým krémom

Portobello huby majú robustnú chuť a mäsité textúry, čo ich robí obľúbenými medzi vegetariánmi a vegánmi ako alternatívou k mäsu. Môžu byť grilované, pečené, smažené alebo použité v rôznych receptoch. Vzhľadom na ich veľkosť sa často využívajú aj ako náhrada mäsa v hamburgeroch alebo sendvičoch.

Ingrediencie:

  • 4 veľké portobello huby
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Avokádový krém:

  • 2 zrelé avokáda
  • Šťava z polovice citróna
  • 1 lyžica nasekaného koriandra
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Huby očistite a potrite ich olejom, soľou a korením.
  2. Na rozohriatej panvici alebo grile opekajte huby z oboch strán, kým nezmäknú.
  3. Avokáda olúpte a rozmixujte s citrónovou šťavou, koriandrom, soľou a korením.
  4. Podávajte grilované huby s avokádovým krémom.

3. Pesto cestoviny so strapcovými   paradajkami a baby špenátom

Ingrediencie:

  • 250 g cestovín podľa výberu
  • 1 šálka paradajok (rozpolených na polovice)
  • 2 hrste baby špenátu
  • 1/2 šálky bazalkovej pasty
  • Strúhaný parmezán na posypanie (voliteľné)

Postup:

  1. Uvarte cestoviny podľa pokynov na obale.
  2. V panvici zohrejte cestoviny a pridajte cherry paradajky. Nechajte ich krátko povariť.
  3. Pridajte baby špenát a miešajte.
  4. Zmiešajte uvarené cestoviny s pastovou zmesou.
  5. Podávajte posypané strúhaným parmezánom, ak chcete.

Tieto rýchle, kvalitné vegetariánske recepty ukazujú, že vegetariánsky životný štýl môže byť ľahký a príjemný aj pre tých, ktorí majú obmedzený čas na prípravu jedál. Nech vám chutí!