🇮🇳 India: Krajina strukovín a korenín
India je rajom vegetariánov – veľká časť obyvateľstva sa stravuje bez mäsa. Medzi najznámejšie špeciality patria:
-
Dhal – hustá šošovicová polievka s aromatickým korením
-
Paneer tikka masala – kúsky domáceho syra paneer v krémovej paradajkovej omáčke
-
Samosy – chrumkavé taštičky plnené zemiakmi a hráškom
🇮🇹 Taliansko: Pestrosť cestovín a zeleniny
Talianska kuchyňa je dôkazom, že jednoduché suroviny môžu vytvoriť dokonalý pokrm:
-
Rizoto ai funghi – krémové rizoto s lesnými hubami
-
Caprese šalát – kombinácia paradajok, mozzarelly a čerstvej bazalky
-
Pasta alla Norma – cestoviny s pečeným baklažánom a ricottou
🇲🇽 Mexiko: Výrazné chute a farebné jedlá
Mexická vegetariánska kuchyňa spája intenzívne chute a textúry:
-
Vegetariánske tacos – s fazuľou, kukuricou, avokádom a salsou
-
Quesadilly – plnené syrom, špenátom alebo hubami
-
Chiles rellenos – papriky plnené syrom alebo zeleninou
🇯🇵 Japonsko: Jemná harmónia chutí
Japonská kuchyňa ponúka množstvo vegetariánskych alternatív:
-
Miso polievka – jemná polievka s tofu, morskými riasami a miso pastou
-
Vegetariánske sushi – rolky s avokádom, uhorkou či marinovanou reďkovkou
-
Tempura – chrumkavé kúsky zeleniny obalené v ľahkom cestíčku
🇱🇧 Blízky východ: Hummus a chutné meze
Blízkovýchodná kuchyňa je bohatá na rastlinné jedlá, ktoré zasýtia:
-
Hummus – nátierka z cíceru, tahini a citróna
-
Falafel – chrumkavé cícerové guľky s bylinkami
-
Tabbouleh – svieži šalát z bulguru, petržlenovej vňate a paradajok
Prečo skúšať vegetariánske špeciality zo sveta?
-
Rozmanitosť: Objavíte nové chute a suroviny.
-
Výživa: Vďaka strukovinám, obilninám a zelenine získate množstvo dôležitých živín.
-
Inšpirácia: Naučíte sa nové techniky varenia a spestríte svoj jedálniček.
Vegetariánske špeciality zo sveta dokazujú, že bezmäsité jedlá nemusia byť jednotvárne. Práve naopak – otvárajú brány do sveta plného chutí, vôní a kulinárskej kreativity.
🌱 Tip: Skúste každý týždeň zaradiť do svojho menu jeden nový recept zo zahraničnej vegetariánskej kuchyne. Uvidíte, ako rýchlo si obľúbite túto dobrodružnú cestu bez mäsa.
Indický dhal (šošovicový kari guláš)
Ingrediencie (4 porcie):
-
200 g červenej šošovice
-
1 stredná cibuľa (nadrobno nakrájaná)
-
2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
-
1 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru
-
2 PL oleja alebo ghí (prepustené maslo)
-
1 ČL mletej kurkumy
-
1 ČL mletej rasce
-
1 ČL garam masaly (indická zmes korenia)
-
1/2 ČL mletého koriandra
-
400 g drvených paradajok (z konzervy alebo čerstvé)
-
cca 500 ml zeleninového vývaru alebo vody
-
Soľ podľa chuti
-
Štipka chilli (voliteľné)
-
Šťava z 1/2 citróna
-
Čerstvý koriander na ozdobu
Postup:
-
Príprava šošovice: Červenú šošovicu prepláchni studenou vodou, kým nie je voda číra.
-
Restovanie: Na panvici alebo v hlbšom hrnci zohrej olej/ghí. Pridaj cibuľu a restuj do sklovita (asi 5 minút). Potom pridaj cesnak a zázvor, krátko opraž (cca 1 minútu).
-
Koreniny: Pridaj kurkumu, rascu, koriander a garam masalu. Premiešaj a nechaj koreniny rozvoňať (30 sekúnd).
-
Paradajky a šošovica: Vlejte drvené paradajky, premiešaj a pridaj šošovicu.
-
Var: Zalej horúcim vývarom alebo vodou, priveď do varu a potom zníž teplotu. Var prikryté cca 20–25 minút, kým je šošovica mäkká a dhal má hustú krémovú konzistenciu.
-
Dochutenie: Osoľ, pridaj šťavu z citróna a prípadne chilli.
-
Podávanie: Posyp čerstvým koriandrom.
Ako podávať:
Dhal sa tradične podáva s basmati ryžou alebo s indickým chlebom naan. Výborne chutí aj s plackami chapati.