Jednoduché vegetariánske recepty

Posted by Kategórie: vegetariánske jedlá, zaujímavosti
Jednoduché vegetariánske recepty

Jednoduché vegetariánske recepty – vegetariánska kuchyňa môže byť prekvapivo jednoduchá. Mnohé jedlá nevyžadujú žiadne špeciálne ingrediencie ani zdĺhavú prípravu – stačí kombinácia čerstvej zeleniny, strukovín, obilnín a trochy kreativity. Ak hľadáte nápady na rýchle a nenáročné vegetariánske jedla, ktoré zvládnete aj počas rušného dňa, tento článok je pre vás.


🌱 Prečo voliť jednoduché vegetariánske jedlá?

  • Rýchla príprava: Väčšinu receptov zvládnete do 30 minút.

  • Zdravé suroviny: Zelenina, strukoviny a obilniny sú prirodzene bohaté na živiny.

  • Cenová dostupnosť: Vegetariánske jedlá sú často lacnejšie než pokrmy s mäsom.

  • Variabilita: Jednotlivé suroviny môžete ľahko obmieňať podľa toho, čo máte doma.


🍲 Jednoduché vegetariánske recepty, ktoré si zamilujete

1. 🥗 Rýchly zeleninový šalát s fetou

Kombinácia paradajok, uhoriek, olív a syra feta vytvára svieži letný šalát. Stačí pokvapkať olivovým olejom, osoliť a pridať trochu oregana. Ideálne na ľahký obed alebo večeru.


2. 🍝 Cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou

Na olivovom oleji opražte cesnak, pridajte drvené paradajky, bazalku a štipku cukru. Uvarené cestoviny premiešajte v omáčke a posypte parmezánom. Jednoduché a vždy chutné.


3. 🌯 Veggie wrap s hummusom

Tortilu natrite hummusom, pridajte nakrájanú zeleninu (šalát, paprika, uhorka, mrkva) a zrolujte. Tento wrap je vhodný aj ako desiata do práce či školy.


4. 🍛 Jednoduché šošovicové kari

Na panvici opečte cibuľu, cesnak a trochu kari korenia. Pridajte červenú šošovicu, vodu alebo kokosové mlieko a varte 15 minút. Podávajte s ryžou. Výživné a hotové raz-dva.


5. 🥔 Pečené bataty s jogurtovým dipom

Nakrájané sladké zemiaky pokvapkajte olejom, osoľte a upečte do chrumkava. Podávajte s gréckym jogurtom a bylinkami. Výborné ako hlavné jedlo aj ako príloha.


🥗 Tipy, ktoré vám uľahčia prípravu jednoduchých jedál

  • Pripravte si základné ingrediencie dopredu: Uvarte si porciu ryže, quinoy či cestovín do zásoby.

  • Majte doma strukoviny v konzerve: Cícer, fazuľa či šošovica sú ideálne na rýchle jedlá.

  • Experimentujte s koreninami: Aj jednoduchý recept získa nový rozmer s kari, paprikou, tymianom alebo bazalkou.

  • Nebojte sa mraziť: Mrazená zelenina je rovnako výživná a ušetrí veľa času.


🍝 Cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou

Ingrediencie (2–3 porcie):

  • 250 g cestovín (špagety, penne alebo farfalle)

  • 2 PL olivového oleja

  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky alebo pretlačené)

  • 1 plechovka drvených paradajok (400 g)

  • 1 ČL cukru (na zjemnenie kyslosti)

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

  • Čerstvá bazalka (cca 1 hrst)

  • Parmezán na posypanie (voliteľné)


Postup:

1. Uvar cestoviny

  • Do veľkého hrnca daj variť vodu, pridaj 1 ČL soli a privedie ju k varu.

  • Vlož cestoviny a uvar ich podľa návodu, najlepšie al dente.

  • Po uvarení sceď, ale ponechaj si asi ½ šálky vody z cestovín (môže sa hodiť do omáčky).


2. Priprav paradajkovú omáčku

  • Na panvici zohrej olivový olej.

  • Pridaj cesnak a restuj ho na miernom ohni 30–45 sekúnd, kým začne voňať (nespáliť!).

  • Pridaj drvené paradajky, premiešaj a priveď k varu.

  • Osoľ, okoreň a pridaj 1 ČL cukru.

  • Nechaj omáčku jemne bublať 10 minút.

  • Ak je príliš hustá, pridaj trochu vody z cestovín.


3. Spojenie cestovín s omáčkou

  • Do panvice s omáčkou pridaj uvarené cestoviny.

  • Premiešaj tak, aby sa dobre obalili omáčkou.

  • Primiešaj natrhanú čerstvú bazalku (časť si nechaj na ozdobu).


4. Servírovanie

  • Podávaj okamžite, posypané čerstvou bazalkou.

  • Môžeš pridať aj strúhaný parmezán, ak si praješ.


Tipy navyše:

  • Pre krémovú verziu pridaj 2 PL masla alebo trochu smotany.

  • Pre pikantnú verziu pridaj štipku chilli vločiek.

  • Môžeš doplniť aj olivy, kapary alebo mozzarella guličky.

Jednoduché vegetariánske recepty sú dôkazom, že aj nenáročné jedlá môžu byť chutné, výživné a pestré. S trochou kreativity a dostupnými surovinami si môžete vytvoriť rýchle pokrmy, ktoré zasýtia a zároveň podporia zdravie.

🌿 Tip na záver: Ak máte málo času, stavte na jedlá z jednej panvice — sú rýchle, jednoduché a takmer bez umývania riadu!